НА ГОСТИНУ ДО КЛІО ТА ФЕМІДИ

Вітаю всіх гостей! Блог створений для вчителів, батьків та допитливих школярів. Рада зустрічі!

Сделано на Padlet

20 лютого, 2023

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні


    
 Небесна Сотня дивиться на нас
 Із вірою, надією, любов’ю.
 «Про Україну всім подбати час!»-
Вони говорять подвигом і кров’ю.

    20 лютого ми відзначаємо День Героїв Небесної Сотні.


       «Небесною Сотнею» називають  українців,  які загинули в центрі  Києва,  на Майдані,  на вулицях Грушевського та Інститутській. Загинули під час масових акцій протесту  протягом зими 2013-2014 років (Революція Гідності). Загинули, бо бажали жити у вільній Україні.
       А найстрашнішими та найтрагічнішими була ніч з 18 на 19 лютого – ніч Апокаліпсису, як назвали її пізніше, після якої наступив  «чорний четвер» – 20 лютого. Саме в ці дні на очах у всього світу влада розстрілювала свій народ, оголосивши євромайданівців терористами. Під час кривавих сутичок та від куль снайперів на Майдані загинуло близько сотні  людей.
      Чому Небесна Сотня? На Майдані був прийнятий розподіл на сотні, аналогічно розподілу на військові загони часів Запорозької Січі. Сотні мали свої назви від регіонів, звідки приїхали люди, наприклад  Львівська сотня, Донецька сотня, Дніпропетровська  та ін..
  

      Загиблих назвали НЕБЕСНОЮ Сотнею. Вважають, що їхні душі потрапили до раю, і з неба Сотня продовжує охороняти Україну.  Сотні історій, сотні людських життів, сотні героїв! Сьогодні ми їх згадуємо, бо не маємо права забувати!


      Держава визнала цих людей героями.  Згідно з Указом Президента,  20 лютого ми відзначаємо День Героїв Небесної Сотні.  Усім загиблим під час Євромайдану  посмертно присуджено звання Героя України.

  
   Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв «Небесної Сотні» у наших серцях !

Немає коментарів:

Дописати коментар